RIAPOŠ, Ján, BACIGALOVÁ, Eva

Mal som (vždy) šťastie 3 : Profesorské šťastie /číta Jozef Lapšanský/ 408 min.

rozhovory

Päť slovenských osobností hovorí nielen o svojej ceste k najvyššiemu akademickému titulu, ale spája ich predovšetkým odhodlanie, odvaha a pozitívna životná filozofia. O tom, čo vo svojich životoch považujú za šťastie, rozprávajú Margita Prokeinová, Myrón Malý, Alžbeta Mrázová, Eugen Laczo a Vladimír Krčméry.

 

PILJAR, František

Dvojtvárnosť jednotvárnych /číta Peter Lejko/ 600 min.

slovenské romány

Na pozadí životného príbehu hlavného hrdinu Jozefa Brozmana sa postupne odkrývajú osudy, väzby a charaktery členov jeho rodiny, priateľov a známych, rovnako spolupracovníkov pôsobiacich vo sférach siedmej veľmoci. Človek ako jednotlivec spoločnosti sa za tisícročia menil. Miluje, nenávidí, pomáha, intriguje, podkopáva druhým nohy, je vypočítavo dvojtvárny....

 

ZAMARI, Michaela

Šéfom môjmu šéfovi : pokračovanie príbehu Šéf môjho šéfa /číta Antónia Kurimsky Oľšavská/  970 min.

slovenské romány

Sled posledných udalostí vrhol na Tomasa Leroya tieň naničhodníka. Tomas je však odhodlaný očistiť svoje meno, hoci Nela ho nechce ani vidieť. Tomas už má plán, ako si zabezpečiť príležitosť porozprávať sa s Nelou. Keď ich iskrivý vzťah znova pookreje, spoločná budúcnosť dostáva zelenú. Bude to však stačiť, aby Nelu nevydesila pravda o Tomasovej minulosti?

 

BÁN, Andrej

Trochu oheň, trochu voda : príbehy z Balkánu /číta Peter Lejko / 630 min.

reportáže

Reportér Andrej Bán jazdí na Balkán už od roku 1993 ako reportér a fotograf, neskôr aj ako humanitárny pracovník. Balkánske krajiny v nej sleduje od začiatku rozpadu pevných hraníc impéria až po súčasnosť. Nepridáva sa k žiadnej z bojujúcich strán. V centre jeho záujmu vždy stoja obyčajní ľudia. Ľudia trpiaci, manipulovateľní, ľudia, ktorým bolo ublížené. V Srbsku, v Bosne a Hercegovine, v Chorvátsku i v Kosove.

 

KARABA, Pavol

Srdcom misionár : portrét saleziánskeho misionára J.D. Pravdu /číta Jozef Lapšanský/ 435 min.

biografie

Prečítajte si rozprávanie o životnej púti dona Daniela. Možno budete ohromení. Náš Daniel je dôkazom, že aj malý človek vie svojím životom napísať veľký príbeh. Jeho rozprávanie je fascinujúce, priame, poučné a pre nás v mnohom znepokojujúce. A jednako – podľa jeho vlastného vyznania – ide o život obyčajného veriaceho človeka.

 

SZCZYGIEL, Mariusz

Urob si raj /číta Zbynek Džadoň/ 454 min.

poľské prózy

V knihe Urob si raj skúma autor najmä súčasné Česko. Ponúka nám reportážne portréty známych Čechov a Češiek, a popri tom sa neustále vracia k otázke, ktorá je leitmotívom celej knihy – Ako je možné, že Česi neveria v Boha? Výnimočný poľský reportér Mariusz Szczygieł nám povie, čo zistil o Čechoch a Češkách, o minulosti i súčasnosti krajiny, s ktorou sme donedávna zdieľali spoločný priestor.

 

BACIGALOVÁ, Eva, RIAPOŠ, Ján

Mal som (vždy) šťastie 2 /číta Jozef Lapšanský/ 565 min.

rozhovory

Desať rozhovorov, desať originálnych príbehov, desať výnimočných ľudí. V knihe sú osudy ľudí, ktorí hodnotu šťastia spoznali vo chvíli, keď museli tvárou v tvár vzdorovať nešťastným náhodám, úrazu, zlým podmienkam či osobnej tragédii. Našli však cestu k harmónii života a aj k toľko spomínanému šťastiu. Skúste s ich pomocou objaviť vašu vlastnú.

 

SOKOL, Ondrej

Ako som vozil Nórov 2 /číta Erik Pankuch/ 711 min.

cestopisy

Ondrej Sokol napísal pokračovanie svojho úspešného debutu o patáliách s vozením Nórov v autobusoch. Tento krát sa dozvieme, aké je to šoférovať ekologické hybridy v extrémnych severských podmienkach, aké sú výhody vozenia turistov na Nordkapp a prečo jazdiť MHD, hoci aj v Nórsku, nemusí byť až taká výhra.

 

RIVERSOVÁ, Francine

Vykúpená láska /číta Beáta Drotárová/ 1130 min.

americké romány

Rok 1850, v Kalifornii sa práve začína zlatá horúčka. Muži predávajú svoju dušu za mešec zlata a ženy svoje telá za miestečko na spanie. Anjelu, ako malé dievčatko, po matkinej smrti predali za prostitútku. Teraz, po rokoch strávených v nevestincoch, ju pri živote drží len nenávisť namierená proti mužom, ktorí ju zneužívajú. Jestvuje láska, ktorá Anjelu ešte môže zachrániť? Dokáže jej srdce ešte uveriť takejto láske?

 

BRYNDZA, Robert

Chladnokrvne /číta Igor Šabek/ 729 min.

anglické romány

Hoci to nie je prvýkrát, keď detektív šéfinšpektor Erika Fosterová čelí brutálnej vražde, kufor s rozrezaným telom mladého muža vyplavený na breh Temže ju šokuje. Pred dvoma týždňami bolo navyše nájdené v podobnom kufri telo mladej ženy. Je to len náhoda alebo sa Erika a jej tím budú musieť opäť postaviť sériovému vrahovi?