BRATHEN, Rachel

Miluj a nechaj odísť /číta Lucia Hrašková/ 565 min.

autobiografie

Začítajte sa do povzbudzujúcich memoárov, v ktorých populárna jogínka Rachel Brathen odvážne obnažuje svoju dušu, delí sa o svoje poznanie v súvislosti s láskou i lúčením a prezrádza, ako môžete aj vy premeniť bolesť a smútok na zdroj životodarnej energie a na nový začiatok.

 

WHITEOVÁ, Roseanna M.

Tiene nad Anglickom 1 : Muž bez mena /číta Miriama Fedorková/ 960 min.

americké romány

Rosemary nemá žiadnych príbuzných. Vyrastá v temných londýnskych uliciach s vreckovými zlodejmi. V dospelosti si začína klásť otázku, či ďalej viesť takýto život. Nečakane dostane životnú ponuku – zistiť, či je istý bohatý džentlmen oddaný Británii alebo Nemecku. Ako sa však zmocniť histórie jeho rodiny i jeho priezviska? Čo ak jej namiesto toho ukradne on srdce?

 

LEFTERI, Christy

Včelár z Aleppa /číta Zbynek Džadoň/ 526 min.

anglické romány

Radosť zo života prežíva v sýrskom meste Aleppo  včelár Nuri. Ale odrazu sa čosi zmení a prichádza nevídaná hrôza... Príde o syna a jeho manželka o zrak. Nuriho začnú prenasledovať nočné mory. Silný román čitateľovi približuje pravdivý strastiplný príbeh migrantov, ktorí museli utiecť, aby si zachránili holý život. Nežný vzťah manželov Nuriho a Afry, ktorí vytrhnutí z koreňov, bezradní, zúfalí a zúbožení skončili v chladnom Anglicku, dojíma čitateľa k slzám.

 

MATYSZAK, Philip

24 hodín v starovekom Ríme : jeden deň v živote ľudí, ktorí tam žili / číta Igor Šabek/ 450 min.

populárno-náučné publikácie

Spoznajte skutočný Rím prostredníctvom 24 hodín v živote jeho obyvateľov. V tejto pútavej a zároveň náučnej knihe nám historik a autor bestsellerov Philip Matyszak predstaví ľudí, ktorí tam žili a pracovali. Každú dennú a nočnú hodinu spoznáme novú postavu – cisára, slúžku, gladiátora, astrológa, posla, výrobcu vodných hodín, kňažku, otroka, senátora či strážnika a mnohých ďalších, a dozvieme sa fascinujúce podrobnosti z ich každodenného života.

 

RYAN, Donald P.

24 hodín v starovekom Egypte : jeden deň v živote ľudí, ktorí tam žili /číta Igor Šabek/ 377 min.

populárno-náučné publikácie

Staroveký Egypt – to neboli len pyramídy, sfingy a zlaté sarkofágy. Priemerný Egypťan mal ťažký život a tvrdo pracoval pod spaľujúcim pohľadom boha slnka Rea. Aby sme si vedeli dokonale predstaviť, ako Egypťania žili, renomovaný historik Donald P. Ryan rozdelil deň na 24 hodín a na príbehoch 24 Egypťanov s rôznymi zamestnaniami veľmi pútavo a verne približuje ich každodenné činnosti, radosti, uvažovanie a snahu o prežitie.

 

 

ČENGEL SOLČANSKÁ, Mariana

Jánošík / číta Kristína Prekopová/ 475 min.

slovenské romány

Šokujúco brutálny príbeh zločinca Juraja Jánošíka odohrávajúci sa v posledných desaťročiach stavovských povstaní na území Uhorska  ukazuje jeho osobnú tragédiu na pozadí krvavých udalostí konca 17. a začiatku 18. storočia. Jánošík, Rákócziho pešiak, súčasť jeho divokej soldatesky zloženej zo sedliakov a čvargy bez domova, naučený zabíjať, znásilňovať a mučiť, sa po rozpade povstaleckej armády mení na lesného tvora živiaceho sa zločinom...

 

BENEDICT, Marie

Jediná žena v miestnosti /číta Dora Kulová/ 503 min.

americké romány

Hedy Kieslerová bola mladá herečka židovského pôvodu. Jej krása viedla k manželstvu s rakúskym obchodníkom Friedrichom Mandlom. Ako jeho manželka si na viedenských večierkoch vypočula o plánoch tretej ríše. Podarilo sa jej utiecť od chorobne žiarlivého manžela a dostala sa až do Hollywoodu, kde sa stala hviezdou filmového plátna, vedkyňou a vynálezkyňou. Hedy poznala zopár nepriateľových tajomstiev a prístroj, ktorý vytvorila, mohol pomôcť krajine v boji proti nacistom...

 

LEIGH, Judy

Ešte to nebalím... odkazuje babička /číta Dora Kulová/ 611 min.

anglické romány

Po smrti manžela sa Evie nechá presvedčiť synom Brendanom, aby sa presťahovala do domova dôchodcov. Zakrátko si však uvedomí, že to pre ňu nie je to pravé orechové. Pod vplyvom cestovateľskej horúčky a s úsporami vo vrecku sa vydáva na jazdu po Francúzsku. Keď sa o jej úteku dozvie Brendan, vycestuje aj so svojou manželkou za ňou. Cieľ je jasný: priviesť ju späť. Veľmi rýchlo však zisťuje, že to vôbec nebude také jednoduché...

 

ZACHER PAJPACHOVÁ, Jarmila

Môj život kamionistky /číta Kristína Prekopová/ 193 min.

autobiografia

Jarmila Zacher Pajpachová je najstaršou kamionistkou na Slovensku. Keď mala päťdesiatpäť rokov, urobila si vodičský preukaz na kamión. O päť rokov neskôr sa po tretíkrát vydala. Napriek tomu, že to v živote nemala jednoduché, nevzdala sa a rozhodla sa ísť ďalej. Kniha je osobnou výpoveďou o tom, ako sa vzoprieť nepriazni osudu.

 

CAMUS, Albert

Mor /číta Peter Cibula/ 535 min.

francúzke romány

Lekár Rieux, hlavný hrdina románu, zaznamenáva symptómy a priebeh morovej epidémie v alžírskom Orane. V uzavretom, od okolitého sveta odrezanom meste sa v dôsledku šírenia moru obyvateľstvo rozdelí na dve skupiny – jedni trpne čakajú, kým na nich príde rad, druhí sa snažia proti pohrome bojovať všemožným prostriedkami, hoci sú ich vyhliadky mizivé. Obidva postoje autor hodnotí ako hlboko ľudské.