BREKKE, Jørgen

Uspávanka  /číta Dušan Kubaň/  704 min.

nórske detektívne romány

Sľubnú mladú speváčku nájdu v lese brutálne zavraždenú s vyrezaným hrtanom. Vrah položil na jej telo starožitnú hraciu skrinku. Vyšetrovateľom sa vidí záhadná uspávanka, ktorú prehráva povedomá, nik ju však nevie zaradiť.

 

 

 

HONEYMAN, Gail

V podstate som celkom v poriadku /číta Ivana Šeptáková/ 813 min.

škótske romány

Eleanor Olifantová je čudáčka. V spojení s nezvyčajným výzorom – zjazvené líce, rukavica na zakrytie ekzému – to znamená, že Eleanor je samotárka. Zdanlivo jej nič nechýba. Všetko sa však zmení, keď sa zaľúbi do hudobníka Johnnieho.

 

 

 

Jón Kalman STEFÁNSSON

Ryby nemajú nohy. Rodová sága  /číta Peter Lejko/ 827 min.

islandské romány

Román Ryby nemajú nohy s podtitulom „rodová sága“ sleduje osudy jednej rodiny od prelomu 19. a 20. storočia až po súčasnosť, od dedinky vo východných fjordoch až po Keflavík, „najčernejšie miesto na Islande“, kde sú iba „tri svetové strany: vietor, more a večnosť“.

 

 

 

LAGERCRANTZ, David

Muž, ktorý hľadal svoj tieň /číta Igor Šabek/  839 min.

švédske detektívne romány

Napínavý príbeh o zneužívaní štátnej moci, o problematike rodinnej cti, mafiánskej brutalite, ale aj o tieňoch minulosti, ktorých sa Lisbeth Salanderová nedokáže dodnes zbaviť.

 

 

 

FULMEKOVÁ, Denisa

Konvália. Zakázaná láska Rudolfa Dilonga  /číta Silvia Donová/ 274 min.

skutočné slovenské príbehy

Kniha zaujme všetkých, ktorí majú radi skutočné príbehy plné zvratov, smútku, osudu a lásky. Nahliadnite za oponu života slávneho básnika Rudolfa Dilonga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PAULOVÁ, Gill

Tajná manželka  /číta Valéria Fürješová/ 937 min.

škótske romány

Ruskú veľkokňažnú a anglickú novinárku spája jedno z najväčších tajomstiev sveta...

 

 

ROTHMANN, Ralf

Umrieť na jar   /číta Dušan Kubaň/  459min.

nemecké vojnové romány

Prostredníctvom príbehu dvoch sedemnásťročných mladíkov zo severného Nemecka, ktorí sú nútene regrutovaní na front, Rothmann približuje hrôzy a barbarstvo vojny.

 

VONNEGUT, Kurt

Raňajky šampiónov, alebo, Zbohom, modrý pondelok! /číta Pavol Pivko/ 444 min.

americké romány

V tejto knihe Kilgore Trout zažije nepríjemné prekvapenie: jeden jeho čitateľ pokladá jeho fiktívne príbehy za pravdivé. Výsledkom je neskutočne čierna satira, v ktorej si Vonnegut berie na mušku vojnu, sex, rasizmus, túžbu po úspechu, politiku a ničenie životného prostredia.

 

KLASSENOVÁ, Julie

Maliarova dcéra  /číta Beáta Drotárová/  1095 min.

americké ľúbostné romány

Regentská romantika, v ktorej nechýbajú záhady, tajné izby a pravdaže ľúbostný príbeh...  Autorka týmto románom trafila priamo do čierneho.

 

MOCZARSKI, Kazimierz

Rozhovory s katom  /číta Igor Šabek/ 1490 min.

poľské biografické romány

Mimoriadne silný dokument o vzostupoch a pádoch jedného z najsilnejších nacistických pohlavárov i o tom, ako hlboko zakorenené a aké nemenné bolo zlo a čierno-biele videnie Tretej ríše. Odkaz tejto knihy smerom k dnešku je zjavný aj po štyridsiatich rokoch od jej prvého vydania.