BIOQUE, Bartolomé

Kniha posvätných miest / číta Igor Šabek / 476 min.

krajiny sveta

Otvoriť túto knihu znamená vydať sa po stopách tých najnádhernejších svätých miest, aké je vôbec možné na našej zemi navštíviť.

CZOBOR, Vojtech

Potomkyňa / číta Igor Šabek / 819 min.

slovenské historické romány

Strhujúci príbeh o najväčšom tajomstve katolíckej cirkvi – o potomkoch Ježiša Krista.

Čulen, Anton

Kde iní končia, my začíname / číta Jozef Lapšanský / 510 min.

autobiografie

Príbehy z vojenského prostredia majú vždy osobitné čaro, zvlášť, ak sa rozprávačovi podarí zachytiť zvyčajne v ňom prítomný tragikomický rozmer. Aj zážitky vojaka Antona Čulena z jeho pôsobenia v Československej ľudovej armáde tvoria podstatnú časť tejto knižky a čítajú sa prinajmenšom tak dobre ako Čierni baróni, či Haškov Švejk. Zaznamenané skúsenosti plne zodpovedajú realite, tak ako sa stala. V knihe však ide aj o čosi viac: podať svedectvo o viere v zložitých podmienkach komunistického režimu, jeho ateistického školstva i pracovného prostredia. A že to nebolo ľahké, sa presvedčí každý, kto sa do tejto knihy začíta.

 

HESSE, Herman

Siddhártha.  Indická báseň / číta Lukáš Šepták  / 243 min.

nemecké romány

Poviedka Siddhárta napísaná v rokoch 1919 až 1922 a nesie podtitul

" indická báseň " . Vskutku básnickým jazykom sa v nej rozpráva príbeh bráhmanského syna Siddhártha , ktorý hľadá pravdu a zmysel života .

 

KARIKA, Jozef

Čierna hra. Vláda mafie / číta Rasťo Piško / 971 min.

slovenské trilery

Drsný triler z krvavých deväťdesiatych rokov zachytávajúci dramatické osudy členov podsvetia. Krátko po Nežnej revolúcii zavládlo ponuré obdobie - smrť nikdy nebola ďaleko a darilo sa všetkým druhom svinstva.

 

Lauček, Anton

Keď lastovičky nemôžu lietať / číta Peter Lejko / 553 min.

slovenské romány

Za autorovým rozprávaním, podfarbeným humorom a iróniou, sa ukrýva smútok. Smútok z bezmocnosti voči vládnúcej komunistickej mašinérii, devastujúcej najmä duševný život človeka...  Dej je situovaný do osemdesiatych rokov minulého storočia. Autor opisuje život v domove mládeže, jeho úskalia i vtipné stránky. Hlavná postava, vychovávateľ Peter Jančár, čitateľa zavedie do kancelárie vychovávateľov, ale aj do študentských izieb. Hlavnú dejovú líniu tvorí každodenný internátny život. Spoznávame štvrtákov, ktorých Peter vychováva. Okrem samotných problémov so študentmi odhaľuje aj problémy v internáte. Inšpekcie, alkoholizmus a stranícke protežovanie

 

 

PRONSKÁ, Jana

Verenica / číta Antónia Oľšavská / 578 min.

slovenské historické romány

Z Juliany vyrastie krásna mladá žena, no na svojho snúbenca čaká dlhých päť rokov. Keď ho konečne uvidí na kráľovskom dvore v Budíne, namiesto hrdinu z detstva pred ňou stojí zhýralý pijan a záletník....

 

 

 

RIVERSOVÁ, Francine

Most do prístavu / číta Beáta Drotárová / 1077  min.

americké romány

V tejto strhujúcej a dlho očakávanej ságe o pokušení, milosrdenstve a bezpodmienečnej láske obľúbená autorka Vykúpenej lásky prináša široko poňatý a vynikajúco rozpovedaný príbeh. Spálila všetky mosty, aby získala to, čo malo byť naplnením jej túžob. Teraz má však už len jedinú túžbu – vrátiť sa domov.


Silva, Daniel

Anglický špión / číta Lukáš Šepták / 693 min.

americké špionážne romány

Najslávnejší tajný agent Izraela je späť s novým dobrodružstvom! Pätnásta kniha série o legendárnom Gabrielovi Allonovi. Keď pri výbuchu na výletnej jachte zahynie členka britskej kráľovskej rodiny a najslávnejšia žena sveta, riaditeľ MI6 Graham Seymour sa pri pátraní po jej vrahovi obráti s prosbou o pomoc na špičkového agenta Gabriela Allona. Jeho úlohou je nájsť muža, čo má na svedomí vražedné útoky na celom svete. Eamonn Quinn, geniálny výrobca bômb a predĺžená ruka nejedného diktátora, je mimoriadne nebezpečný protivník.

 

TROISI, Simone – PACCINI, Cristiana

Chiara Corbella Petrillo. Narodili sme sa a už nikdy nezomrieme / číta Kristína Prekopová / 300 min.

talianske biografické romány

Životný príbeh Chiary, ktorá zomrela vo veku dvadsaťosem rokov na rakovinu. Rakovinu jej objavili, keď bola v piatom mesiaci tehotenstva. Liečbu odložila, aby sa jej dieťatko narodilo zdravé. Chiarinu lásku nezastavila ani smrť. Jej život viery a dôvery v Boha sa stal znamením nádeje pre nás všetkých.