BUNN, Davis – OKE, Janette

Leona: s totníková žena/ Beáta Drotárová / 756 min.

americké náboženské romány

Román je príbeh mladej Židovky, ktorej život sa mení dohodnutým sobášom s rímskym vojakom Albanom, ktorý vyzerá tak, že sa nestará o nič a o nikoho, len o svoje vlastné ambície. I keď mnohé iné ženy by si s ňou s radosťou vymenili miesto, ona život v úlohe stotníkovej manželky berie ako najhorší možný údel.

 

KARIKA, Jozef

Strach / číta Igor Šabek / 559 min.

slovenské thrillery (romány)

V hrôzostrašnom príbehu s nadprirodzenými prvkami autor prináša  citlivé rozprávanie o tom, ako naše životy ovplyvňuje detstvo a všetko, čo sme ako deti zažili. Vyhorený tridsiatnik sa po rokoch vracia do prímestskej štvrte na úpätí hory ukrývajúcej mrazivé tajomstvo – vo výnimočne studených zimách sa tam strácajú deti.

 

NESBØ, Jo

Syn / číta Dušan Kubáň / 1080 min.

nórske detektívne romány

Sonny je navonok poslušný väzeň. Odsúdili ho v osemnástich rokoch za dve brutálne vraždy, ktoré nespáchal. V modernej väznici, z ktorej sa údajne nedá ujsť, slúži ostatným väzňom ako spovedník a dáva im rozhrešenie.

Hlavný inšpektor Šimon Kéfas je policajt zo starej školy. Sonnyho otec bol jeho kolega, kým nespáchal samovraždu. V liste na rozlúčku sa priznal k rozsiahlej korupcii. Všetko sa zmení, keď jedna z väzenských spovedí odkryje ďalšie otcovo tajomstvo. Sonny utečie z väzenia a honba za pravdou a spravodlivosťou sa začína.

 

PAMUK, Orhan

Tichý dom / číta Jana Dolanská / 839 min.

turecké romány

Deväťdesiatročná vdova a pravoverná moslimka Fatma čaká vo svojom dome na návštevu vnúčat. Spoločnosť jej robí sluha, nemanželský syn jej nebohého manžela a trpaslík, čo sa o ňu stará, keďže Fatma je takmer úplne pripútaná na lôžko. Starena sa nevie dočkať vnúčat, hoci jej veľa radosti neprinášajú. Podľa nej sú nakazené modernosťou, ateizmom a hriešnosťou.

 

QAIS, Akbar Omar

Pevnosť s deviatimi vežami / číta Michal Novák / 1159 min.

anglický autobiografický román

Bravúrne napísaný autobiografický román je dojímavým záznamom o tom, ako človek prežíva v zajatí strachu a brutality, svedectvom o dôležitosti rodiny vo chvíľach, keď sa sused obracia proti susedovi, ale i drastickým pohľadom na desaťročie Afganistanu pred zásahom NATO.

 

 

 

 

RIVERSOVÁ, Francine

Leotina záhrada. Nový život do spustnutej záhrady zlomených vzťahov / číta Beáta Drotárová / 1200 min.

americké náboženské romány

Nádherný román o viere, odpustení a tajomstvách, ktoré ničia životy. Osamelá stará žena, žijúca opustená vlastnou rodinou i všetkými priateľmi už len čaká na smrť. Všetky jej snahy o zmierenie s jej dospelými deťmi vyšli nazmar. Potom Boh priveje vietor zmien v celkom nepravdepodobných podobách.

 

WALLNEROVÁ, Bibiana

Pod basovým kľúčom / číta Slavomíra Fulínová /  816 min.

slovenské autobiografické romány

Táto kniha je román, nie dokument. No, i keď mená sú zmenené a nie všetko je doslova tak, ako sa stalo, podobnosti nie sú náhodné. Mnoho osôb a udalostí som opísala podľa mojich autentických zážitkov. 60 rokov som sa chystala napísať túto

  1. 1951 som bola som najmladšou väzenkou Štátneho súdu. Málokto z tých, s ktorými som prežila svoje „kriminálne“ roky, je ešte nažive.

 

ZÁKOPČAN, Marek

Plamene hriechu / číta Beáta Drotárová / 685 min.

slovenské historické romány

Mladá šľachtičná Sofia sa už čoskoro má vydať za Adriana, s ktorým sa pozná od detstva, ale už roky sa nevideli. Ich sobáš však zatieni náhla smrť jeho otca, vojvodu z Lékavíc. Mariela Lékavická, Adrianova matka, si vydobyla rešpekt a úctu ako hradná pani. Po manželovej smrti sa snaží udržať rodinu pohromade, ale jej železná vôľa naráža na odpor detí, a navyše musí zamedziť odhaleniu temných tajomstiev.

 

BLAŽKOVÁ, Jaroslava

To decko je blázon. Zo spomienok rozmaznanej dcérušky / číta Jana Dolanská / 240 min.

slovenské autobiografické poviedky

Je to kniha nekaždodenného spomínania na autorkino rané detstvo, v ktorom "filozofovanie" malého, krehkého, oduševneného dievčatka nad čudami poznávaného sveta, nad ľuďmi, rastlinami i zvieratami je plné pôvabu i múdrosti, je blažkovsky okorenené jemným vtipom, ale zavše je i žiaľne a drsné - ako život sám a ako autorka hovorí: od vekov do vekov.

 

PRONSKÁ, Jana

Rytierova česť / číta Pavol Pivko / 573 min.

slovenské ľúbostné romány

Keď sa rytier Filip po rokoch vráti domov z vojny, namiesto radostného zvítania s rodinou ho čaká obraz skazy. Z jeho sídla zostali len ruiny, syn a žena sú mŕtvi. A keď vysvitne, že o šťastie ho pripravili intrigy jeho súrodencov, v duši sa mu usídli nenávisť a zanevrie na celý svet. Jeho pustovnícky život sa však skončí, keď mu osud privedie do cesty sokoliarovu chovanicu Katarínu. Len čo sa Filip dozvie, že krásna Katarína má nemanželskú dcéru s jeho starším bratom, ožení sa s ňou a začne kuť pomstu.