BANÁŠ, Jozef

Velestúr.  Román o hľadaní rozkoše / číta Igor Šabek  /  680 min.

slovenské  romány
Mimoriadne silný príbeh o tom, že skutočný zmysel života sa oplatí hľadať. Hrdina príbehu Muž žije naplno a stále si čosi dokazuje. Divokými jazdami autom, extrémnym thajským boxom, pouličnými bitkami či provokatívnym vystupovaním na verejnosti. Je známym spevákom a piesňami chce ľuďom otvárať oči, zlepšovať svet.

Veľkou oporou Mužovi je jeho Žena, hoci nie vždy je k nej láskavý a férový. Napokon však zisťuje, že zmyslom života je žiť pre iných. Pretože šťastní sme len vtedy, keď dávame.

 

COOK, Robin

Vražda na diaľku  / číta Lukáš Šepták /  718 min.

americké  romány

Prichádza nový doktor! Lekárom prvého kontaktu v dvadsiatom prvom storočí bude smartfónová aplikácia!

Doktor George Wilson, starší neatestovaný rádiológ z Los Angeles, vstupuje do lekárskeho stavu v čase prudkých zmien v poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Realitou sa stáva zbližovanie informačných technológií, nanotechnológie a genomiky. Lekári na celom svete budú čochvíľa plniť celkom inú úlohu. Do popredia sa v medicíne dostane smartfón. Nepôjde však o dômyselný zdravotnícky prístroj, skôr o náhradu lekára primárnej starostlivosti. Vie sa dokonale prispôsobovať individuálnym potrebám a choroby bude diagnostikovať a liečiť lepšie ako človek. Nazvú ho iDoc.

 

 

DIDIERLAURENT, Jean-Paul

Čitateľ z vlaku o 6:27 / číta Michal Novák / 387 min.

francúzske romány

Čitateľ z vlaku o 6.27 je o neviditeľných ľuďoch a priam hýri tragickými aj romantickými, humornými aj tvrdými kritickými tónmi, ale najmä ľudskosťou. Bezvýznamní románoví hrdinovia v sebe nosia príznaky našej doby, svojou existenciou však dokazujú, že ľudskosť je možná aj v podmienkach manipulácie a tvrdého konzumu.

 

DIRIEOVÁ, Waris

Safa. Zachráňte púštnu kvetinku / číta Kristína Prekopová / 464 min.

 nemecké autobiografické romány

Malá Safa nemala ani tri roky, keď si zahrala v Púštnom kvete, životopisnom filme o topmodelke Waris Dirieovej. Hrôzostrašná scéna, pri ktorej dievčatku násilím urobia vyriezku, dojala k slzám milióny divákov na celom svete a rozpútala vášnivé diskusie na najvyšších politických miestach.
Safa v skutočnom živote nepodstúpila potupujúce mrzačenie ženských orgánov. Jej rodičov k tomu zaviazala zmluva podpísaná pred nakrúcaním filmu. Tá zabezpečila ich dcérke školskú dochádzku aj chudobnej rodine živobytie až do dovŕšenia Safinej plnoletosti. Po rokoch sa však Waris dozvedá šokujúcu správu. Safina matka svoje rozhodnutie ľutuje.

 

REDFEARNOVÁ, Suzanne

Tak to nebolo / číta Beáta Drotárová /  589 min.

anglické romány

Zdá sa, že Jillian Kanová má všetko – úspešnú kariéru architektky, nádherný domov, milujúceho manžela a dve skvelé deti. Za zatvorenými dverami jej krásneho domu je však všetko inak. Manžel Gordon, povolaním policajt, je v skutočnosti chorobný násilník a manželku už deväť rokov ponižuje a bije.

 

REBROVÁ, Soňa

Odsúdená pre život / číta Slavomíra Fulínová / 450 min.

slovenské romány – koncentračné tábory

Príbeh rozvíja život  žien troch generácií - starej mamy, mamy a dcéry - do života ktorých zasiahla druhá svetová vojna. Kvôli tomu, aby prežili, musia zvládnuť aj veci, o ktorých si mysleli, že ich nikdy nezvládnu. Vojna všetky tri ženy rozdelí a každá prežíva svoj vlastný, strastiplný príbeh. Prežijú vojnu?

 

RIMOVÁ, Andrea

Lavína / číta Beáta Drotárová / 703 min.

slovenské romány

Veronika sa ocitne v slepej uličke. Do jej života nečakane vtrhne lavína pravdy a pochová všetky jej sny. Ako môže minulosť milovaného muža ukradnúť budúcnosť? Ako sa pevný vzťah zmení na útek a boj o život ?

 

SEHLBERG, Dan T.

Mona. Nič sa nešíri rýchlejšie než počítačový vírus / číta Dušan Kubáň /  1214 min.

švédske romány

Ďalšie špičkové severské krimi. Sehlberg má dlhoročné skúsenosti z médií a IT, takže vytvoril perfektný príbeh, ktorý dômyselne spája politiku na najvyššej úrovni, medzinárodný terorizmus a najnovšie vedecké vynálezy v oblasti neurológie a výpočtovej techniky.

 

GREEN, John

Papierové mestá / číta Lukáš Šepták / 554 min.

americké  romány pre mládež

Bláznivé dobrodružstvá hlavnej hrdinky sa zakaždým prehnali školou ako letná búrka: na gitare ju naučil hrať nejaký starký v polorozpadnutom dome v mississippskom Hot Coffee. Tri dni kočovala s cirkusantmi, lebo ich presvedčila, že by z nej mohla byť artistka. Jej najneuveriteľnejšie príhody sa vždy ukázali ako skutočné!