VARÁČKOVÁ, Miroslava

Adaptácia / číta Katarína Turčanová / 587 min.

slovenské vedecko-fantastické romány

Zoya mala všetko: domov, rodinu, kamarátov. A potom ľudstvo zdecimovali epidémie a vojny. Teraz nemá nikoho: ani rodinu, ani kamarátov, ani priateľa. Prišla aj o domov. No prispôsobila sa. Vpred ju poháňa len mapa a nádej, že ju dovedie do posledného útočiska na Zemi.

 

FOSSUM, Karin

Kto sa bojí vlka /číta Jana Dolanská / 613 min.

nórske detektívne romány

Errkiho útek zo psychiatrie sprevádzajú nepredvídané komplikácie a to, že sa stáva podozrivým z vraždy starej ženy, je len začiatkom príbehu s mnohými nečakaným zvratmi. Autorka mu stavia do cesty ďalších ľudí žijúcich na okraji spoločnosti, takže román, ktorý má miestami až nádych čiernej grotesky, je zároveň pozoruhodnou sondou do života zatracovanej časti nórskej spoločnosti.

 

RIMOVÁ, Andrea

Kámasútra našich klamstiev / číta Ivana Doričová / 464 min.

slovenské romány

Strhujúci príbeh ženy, ktorá odmieta žiť v klamstve a je odhodlaná prevrátiť svet naruby, aby získala naspäť svoj život a šťastie.

 

VÉRANT, Samantha

Sedem listov z Paríža. Memoáre. / číta Beáta Drotárová / 539 min.

americké ľúbostné romány

Devätnásťročná Samantha Vérant počas svojho európskeho výletu spoznala francúzskeho vedca Jean-Luca. V uliciach Paríža spolu prežili jeden deň. Po návrate domov ju čakalo sedem nádherných milostných listov. O dvadsať rokov neskôr, keď uvažuje o rozvode a chybách, ktorých sa vo svojom živote dopustila, objaví Jean-Lucove staré listy. Cez internet ho vypátra, aby sa mu ospravedlnila. Puto, ktoré ich spájalo, sa veľmi rýchlo obnoví a všetko je presne tak, ako v roku 1989, keď ho opustila na vlakovom nástupišti v Paríži.

 

QUINDLENOVÁ, Anna

Zátišie s omrvinkami / číta Beáta Drotárová / 525 min.

anglické romány

Pútavý príbeh o nečakanej láske, ponúka pohľad do života, srdca a mysle ženy. Ženy, ktorá dospeje k zisteniu, že život je oveľa mnohotvárnejší a vzrušujúcejší, než predpokladala.

 

 

 

 

 

 

 

 

SVEEN, Gard

Posledný pútnik / číta Dušan Kubaň /  1363 min.

nórske detektívne romány

Zoznámime sa s detektívom Tommym, ktorý sa snaží nájsť vzťah medzi vraždou významného člena nórskeho odboja a nálezom troch kostier z druhej svetovej vojny.
Keď pomocnica v domácnosti prichádza k vile na Holmenkollene, hneď zistí, že niečo nie je v poriadku. Brána je otvorená, psa i jeho pána ktosi beštiálne zavraždil. Carl Oscar Krogh bol členom odboja počas nemeckej okupácie Nórska. To, čo nájdu policajti na mieste činu, prepojí vraždu s jeho vojnovou minulosťou. A tým sa komplikovaný prípad iba začína...

 

VILIKOVSKÝ, Pavel

Príbeh ozajského človeka / číta Igor Šabek / 397 min.

slovenské novely

V novele autor pokračuje v skicovaní ďalšieho typu Slováka. Hrdina sa profesionálne vyvíja, ironicky povedané, "stúpa po socialistickom zamestnaneckom rebríčku". Začína ako dozorca na stavbe budovy akéhosi podniku, stáva sa správcom postavenej budovy, neskôr podnikovým kontrolórom až nakoniec sa presunie na tretie poschodie budovy k "vedeniu", pretože ho vymenujú za referenta pre zvláštne úlohy

.

 

MIŁOSZEWSKI, Zygmunt

Zapletení / číta Igor Šabek / 725 min.

poľské detektívne romány

Zapletení predstavujú labyrint postáv, ktorými sa prokurátor uprostred manželskej krízy musí prepliesť. Počas stretnutia psychoterapeutickej skupiny ktosi zavraždí Henryka Telaka. Medzi hlavnými podozrivými sú ďalší pacienti, ale aj samotný psychoterapeut a jeho zvláštna metóda, ktorá dokáže liečiť, ale aj privádzať do šialenstva.

 

GILMANOVÁ, Susan Jane

Zmrzlinová kráľovná / číta Ľudmila Swanová / 1237 min.

americké historické romány

Kto z nás nemiluje príbehy o ľuďoch, ktorým sa podarilo odraziť od absolútneho dna a vyšvihnúť sa až úplne na vrchol? A presne takým je aj príbeh Malky Trejnovskej, chudobnej židovskej prisťahovalkyne z Ruska, ktorá v novom svete Ameriky príde o všetko, ale napriek tomu sa nevzdáva a vďaka dobrote talianskej rodiny sa ponorí do sveta lahodnej zmrzliny, ktorá navždy zmení jej osud.

 

LÄCKBERG, Camilla

Strážca majáka / číta Jitka Krišková / 900 min.

švédske detektívne romány

Pokračovanie príbehov s hlavným hrdinom policajným inšpektorom Patrikom Hedströmom. Ten sa po dlhej práceneschopnosti vracia do zamestnania. No len čo sa zjaví v kancelárii, poveria ho novým prípadom. Niekto zozadu do hlavy strelil muža v jeho vlastnom byte. Obeť sa volá Mats Sverin a bol to príjemný a v meste obľúbený ekonomický riaditeľ komunálneho úradu.